четвер, 7 травня 2020 р.

07.05 Природознавство. Кримські гори.

Тема.  Кримські гори.
1. Повторення. Тест "Гори Карпати"


   2.Сьогодні ми продовжуємо читати сторінки найцікавішої книги – книги природи. Познайомимося з природою Південного берега Криму та Кримських гір.
    Приблизно 200 млн. років тому на місці Кримських гір був океан. Про це свідчить те, що частина гір складається з вапняку. Кримські гори відносяться до молодих гір. Їх утворення продовжується. Про це нагадують землетруси, які часто бувають там. Найбільший землетрус був у 1927 р., силою 8 балів.


 - А тепер поглянемо на карту України. Що вона розповість про Кримські гори?
Кримські гори знаходяться на півдні України.
Найвища точка Кримських гір ~ гора Роман - Кош.
 Її висота - 1545 м
- А яка найвища точка Карпат?
 Найвища точка Карпат — гора Говерла. Її висота 2061 м
 - Порівняйте висоту Карпат і Кримських гір.
Високими точками є г. Чатирдаг (1527 м) і г. Ай-Петрі (1234 м)
Погляньте на карту природних зон.
   Кримські гори межують:  на півночі - степ, а на півдні — Чорне море. Від моря Кримські гори відділяє найтепліша на Україні територія -- Південний берег Криму.
Гори мають круті і положисті схили.
До степу спускаються положисті схили, а до моря -- круті.
У горах зустрічаються чудернацькі стовпи, піраміди, химерної форми скелі. Багато печер, глибоких колодязів, у яких не тане товстий шар льоду. Це результат роботи сонця, вітру і води.

                         Рослинний світ.
               Рослинність гірського Криму є різноманітною. На південному схилі Головного пасма сформувалися два рослинні пояси: гірських луків та степів і лісовий, що складається з бука, сосни, дубових лісів, чагарників. 
                 У нижньому поясі ростуть вічнозелені рослини середземноморської флори: плющ, мускус понтичний, суничник дрібноплідний. 
             Для Південного берега Криму характерними є зарості держи-дерева, граба східного, дуба пухнастого, скумпії, глоду, ялівцю високого. 
            Поширеними є декоративні насадження парків, виноградників, плодових садів. Верхній, більш вологий, пояс південного схилу Кримських гір вкритий дубовими і сосновими лісами.
          Північний схил Кримських гір майже весь вкритий лісом. У нижньому поясі поширені дубові широколистяні ліси. Подекуди зберігається тис. 
          Для верхнього поясу характерними є букові ліси. Із ранньої весни на луках квітнуть проліски, шафран, півонії, сині волошки, трапляється едельвейс кримський.
          Влітку — жовтець, борщівник пухнастий, що занесені до Червоної книги. 
        На пласких вершинах Кримських гір розміщені гірські луки. Ці пласкі вершинні ділянки Головного пасма називають яйлами. Яйла означає пасовище. Вони вкриті трав’янистою рослинністю — переважно злаковими, бобовими, лілійними. На яйлах беруть початок усі кримські ріки.
Тваринний світ. 
            У Кримських горах водяться різноманітні тварини, бо там є всі умови для їхнього життя. На схилах у листяних лісах водяться олені, козулі, муфлони, зайці, куниці, лисиці, борсуки, дикі свині, їжаки.
         У горах живе безліч пташок. Серед них є сойки, дятли, шишкарі, хижі грифи, орли. У гірських річках є струмкова і райдужна форель. 
          До Червоної книги занесені кам’яна куниця, чорний гриф. Також Кримські гори населяють різні комахи, серед яких: жуки, метелики, джмелі, бабки. 
      А ще гори є багатими на різноманітні копалини. Наприклад, у кар’єрах добувають вапняки, пісок, гравій, глину. Тут дуже багато є мінеральних цілющих озер. Чисте повітря і краса природи приваблює у Крим на відпочинок та оздоровлення. Тому тут багато санаторіїв та будинків відпочинку

Домашнє завдання
Опрацювати статтю «Кримські гори», зошит стр.75


Немає коментарів:

Дописати коментар